Kategorie blog
Grill gazowy czy węglowy? Opinie, fakty i mity

Grill gazowy czy węglowy? Opinie, fakty i mity

Wiosenne promienie słońca sprawiają, że coraz częściej myślimy o wypoczynku na świeżym powietrzu. Kameralne spotkania z przyjaciółmi i odpoczynek z rodziną warto urozmaicić wspólnym grillowaniem w ogrodzie czy na tarasie. I tu pojawia się pytanie - lepiej zainwestować w grill gazowy czy pozostać przy klasycznym grillu węglowym? Który z nich jest trwalszy, zdrowszy i przyjemniejszy w obsłudze? Na co zwrócić uwagę rozważając zakup? Poznaj wady i zalety poszczególnych rozwiązań.

Grill gazowy czy węglowy?

Grill gazowy czy węglowy? Na co zwrócić uwagę rozważając zakup?

Sezon już w pełni, a ty wciąż stoisz przed wyborem grill gazowy czy węglowy? To całkiem zrozumiałe, jeśli nie wiesz dokładnie czym różnią się te dwa sprzęty. Z nami poznasz zasady działania grilla gazowego i węglowego, dowiesz się co wpływa na cenę sprzętu oraz który z nich jest prostszy i przyjemniejszy w obsłudze. Rozwiejemy też mity na temat smaku potraw przyrządzanych na grillu gazowym oraz podpowiemy, który sprzęt pozwoli przygotować zdrowsze posiłki.

Zasada działania grilla gazowego i węglowego


Grille węglowe 


Grille węglowe nie tracą na popularności i wciąż są jednym z najczęściej wybieranych modeli grilli ogrodowych. Co wpływa na taki stan rzeczy? Zazwyczaj niska cena i dostępność. Niewielkie, domowe grille węglowe można zakupić niemal w każdym większym hipermarkecie, kosztują od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych, są niewielkich rozmiarów i są stosunkowo lekkie, a co za tym idzie mobilne.
Jak natomiast wygląda proces grillowania, czyli na jakiej zasadzie działa grill węglowy? Jak sama nazwa wskazuje przyrządzanie potraw jest możliwe dzięki wysokiej temperaturze wytwarzanej ze spalania węgla drzewnego lub brykietów. W czasie procesu spalania węgla wytwarza się żar, który umożliwia obróbkę termiczną żywności. Trzeba jednak pamiętać, że cały proces grillowania jest dość długi i wymaga sporego zaangażowania. Najpierw trzeba węgiel do grilla rozpalić (za pomocą podpałki), następnie przypilnować, by przekształcił się w żar, który jest niezbędny do przyrządzenia produktów. Co istotne nie ma tutaj możliwości sterowania temperaturą ani równomiernego przypiekania produktów - trzeba też nieustannie czuwać, aby nie wzniecić płomienia, który mógłby spalić przygotowane potrawy.


Grille gazowe

Grille gazowe natomiast, choć jeszcze nie tak popularne jak klasyczne węglowe odpowiedniki, zyskują coraz to szerszą grupę zadowolonych użytkowników. Z czego to wynika? Przede wszystkim z łatwości i komfortu obsługi, szybkiego procesu rozpalania i większych możliwości grillowania niż ma to miejsce przy węglowym grillu. Inwestycja w grill gazowy to nie tylko zapewnienie sobie wygody i większego panowania nad procesem przygotowywania potraw, ale przede wszystkim inwestycja w jakość, trwałość i solidność. Grill gazowy jest zasilany propanem lub gazem ziemnym - dzięki temu można go uruchomić od ręki, bez konieczności długiego procesu rozpalania, jak to ma miejsce w przypadku węglowego odpowiednika. Dzięki wbudowanym do grilla i równomiernie rozłożonym palnikom (ich moc ustalamy w zależności od własnych potrzeb i preferencji) proces obróbki jest łatwy, przyjemny i kontrolowany. To palniki emitują płomień, który następnie rozgrzewa ruszt, dzięki czemu ułożone na nim składniki są równomiernie opiekane. Sprawdzi się on nie tylko przy przygotowywaniu mięs, ale przede wszystkim przy delikatniejszych produktach np. warzywach czy serach.

Ile kosztuje grill gazowy i węglowy. Co ma wpływ na cenę?

Oczywiście przy wyborze odpowiedniego sprzętu niemałe znaczenie ma jego cena. Teoretycznie wygrać powinien grill węglowy, którego najprostsze modele kupimy już za kilkadziesiąt złotych. Są to jednak sprzęty, które często służą tylko na 1 sezon, a po jego zakończeniu nadają się tylko do wyrzucenia. Bardziej zaawansowane grille węglowe to już wydatek przynajmniej kilkuset złotych (od ok. 300-1500 zł) - na cenę składa się nie tylko materiał, ale też dodatkowe akcesoria - specjalna pokrywa, popielniki, pokrętła wentylacyjne, żeliwny ruszt czy wbudowane termometry ułatwiające kontrolowanie temperatury.

Jeśli chodzi o grille gazowe to ich cena jest wyższa niż w przypadku najprostszego modelu grilla węglowego. Z czego to wynika? Grill gazowy jest wykonany z trwalszego i bardziej odpornego materiału (żeliwny ruszt emaliowany porcelaną) oraz posiada wbudowane palniki umożliwiające podgrzewanie i regulację temperatury. Jest to więc dużo bardziej zaawansowany sprzęt niż prosty grill węglowy. Cena takiego grilla waha się od ok. 300 zł, a w przypadku najwyższej klasy modeli może dochodzić do nawet kilku tysięcy złotych. Wszystko zależy od wielkości grilla, elementów w jakie został wyposażony i materiału, z którego zostały one wykonane.

Sprawdź, jaki grill gazowy wybrać przy budżecie 500, 1000 i 1500 zł. Ranking modeli 2021>>

 

Wygoda i łatwość obsługi - jaki grill lepszy?

Biorąc pod uwagę wygodę użytkowania i łatwość obsługi zdecydowanie lepszym kandydatem będzie grill gazowy. Grille węglowe nie dość, że wymagają długiego procesu rozpalania, wytwarzają nieprzyjemny dym i pył, to jeszcze nie dają pełnej kontroli nad procesem pieczenia i są trudne w czyszczeniu.

Zupełnie inaczej jest w przypadku grilla gazowego. Jego główną zaletą jest szybka możliwość uruchomienia urządzenia - wystarczy odblokować strumień gazu i włączyć palniki - grill jest niemal od razu gotowy do użytkowania. Co istotne zasilanie gazem nie tylko pozwala na kontrolę procesu pieczenia, ale również uniknięcie nieprzyjemnego dymu i popiołu noszącego się wokół podczas przygotowywania potraw. Żeliwny ruszt, w który wyposażony jest grill gazowy jest też dużo łatwiejszy do wyczyszczenia, trwalszy i dłużej utrzymuje temperaturę niż metalowy ruszt montowany w prostych grillach węglowych.

Jaki grill jest zdrowszy - gazowy czy węglowy?

Przygotowywanie potraw na grillu zastępuje ich smażenie na głębokim tłuszczu, pozwala również na wyzbycie się naturalnego tłuszczu zawartego np. w mięsie. Co jednak z samym procesem pieczenia? Który jest zdrowszy, a tym samym bezpieczniejszy dla zdrowia?

W tym przypadku również grill gazowy wygrywa z węglowym. Przygotowując potrawy na grillu gazowym unikamy otwartego ognia, który mógłby spalić potrawy, nie są też emitowane żadne szkodliwe substancje - zarówno na pustym grillu, jak i podczas grillowania. A takie substancje są przecież wytwarzane w procesie spalania brykietu lub węgla drzewnego i wraz z dymem trafiają do naszego jedzenia, jeśli używamy grilla węglowego.

Co więcej, w przypadku grilla gazowego nie trzeba stosować żadnych dodatkowych substancji, które również nie służą naszemu zdrowiu - całkowicie eliminujemy chemiczne podpałki i inne środki pomagające rozpalać ogień w klasycznych modelach grilli węglowych.

Porównanie smaku potraw z grilla węglowego i gazowego

Wiele osób twierdzi, że całą magią i istotą grillowania jest dym, który nadaje potrawom charakterystyczny wędzarniany posmak. Jak się w rzeczywistości ma rodzaj grilla do smaku przygotowywanych na nim potraw?

Smak klasycznego grillowanego mięsa czy warzyw nie pochodzi z węgla, tylko ze spalanego tłuszczu, marynat oraz soków. W grillu gazowym trafiają one na osłony palników i efekt smakowy jest dokładnie taki, jak w grillu węglowym, ale nie ma tutaj żadnych pozostałości - ani popiołu ani węgla. Co więcej na grillu gazowym nie dochodzi do nierównomiernego spalenia lub upieczenia mięsa - całym procesem można sterować, a temperaturę dostosowywać do produktu. Dzięki temu, że temperatura podlega ścisłej regulacji nadaje się on do pieczenia delikatniejszych produktów - warzyw czy serów.

Porównanie smaku potraw z grilla węglowego i gazowego

Grill gazowy z kamieniami lawy czy bez?

Niegdyś kamienie lawy były wykorzystywane w grillach gazowych do rozprowadzania i utrzymywania ciepła oraz odparowywania soków skapujących na nie prosto z przyrządzanych na grillu produktów. Wyglądem przypominały klasyczne brykiety i umieszczane były w dolnej części grilla, w ściśle do siebie przylegającej konfiguracji. To rozwiązanie było jednak dość problematyczne - trudno było przez nie utrzymać czystość oraz ujarzmić buchające płomienie. W dzisiejszych modelach grilli gazowych nie są już montowane ruszty do kamieni lawowych. Zastąpiły je specjalne aromatyzery ze stali szlachetnej, które pełnią podobną rolę, ale są dużo wygodniejsze, bezpieczniejsze w użyciu. Dużo łatwiej jest je też utrzymać w czystości.


A może grill elektryczny?

Dla tych, którzy nie posiadają tarasu lub mają ograniczone możliwości grillowania na balkonie polecamy kompaktowe grille elektryczne. Zaletą tego typu sprzętu jest nie tylko niewielki rozmiar, ale również wysoki komfort użytkowania niemal w każdym pomieszczeniu. Wystarczy podłączyć go do prądu, żeby móc w domowych warunkach przygotować grillowane potrawy. Grill elektryczny jest też wygodny jeśli chodzi o czyszczenie - poszczególne jego elementy można spokojnie wyjmować i myć pod bieżącą wodą. Minusem może być jedynie fakt, że jednorazowo można na nim przygotować niewielką ilość jedzenia.

Tani i dobry grill elektryczny idealny do domowej kuchni>>

Grill gazowy a węglowy. Podsumowanie

Grill gazowy to zdecydowanie wygodniejszy, trwalszy i przyjemniejszy w użytkowaniu sprzęt niż grill węglowy. Jakie są jego najważniejsze zalety? ● trwalszy i łatwiejszy w czyszczeniu materiał, z jakiego wykonuje się grille gazowe, ● brak dymu i popiołu podczas pieczenia, ● brak trujących substancji uwalnianych z podpałek i brykietów, ● możliwość kontrolowania temperatury pieczenia, ● natychmiastowe korzystanie - brak konieczności długiego rozpalania, ● całoroczna kuchnia w ogrodzie, ● możliwość przygotowania większej ilość jedzenia, ● niższe koszty w długofalowym użytkowaniu.

Grille gazowe TEESA - sprawdź>>

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium