Poczuj się jak w prawdziwej włoskiej pizzerii

Któż nie lubi pizzy? Dzięki domowemu piecowi do pizzy w zaledwie kilka minut przygotujesz ten włoski przysmak w zaciszu własnego mieszkania! Dobierz ulubione składniki i delektuj się idealnie wypieczoną domową pizzą, kiedy tylko masz na to ochotę.

Domowe piece do pizzy

Któż nie lubi pizzy? Teraz z łatwością można przyrządzić ten włoski przysmak w zaciszu swojego mieszkania. Dobry przepis na ciasto na pizzę, odrobina wyobraźni, pozwalająca dobrze skomponować składniki, oraz oczywiście domowy piecyk do pizzy – tylko tyle potrzeba, aby w szybki sposób zrobić domową pizzę.

 

Mini piec do pizzy: budowa i zasada działania domowego pieca do pizzy

Ogromne znaczenie w procesie przygotowania potrawy ma budowa pieca do pizzy. Piec domowy posiada dwa elementy grzejne - dolna grzałka wpływa na doskonałe i równomiernie wypiekanie ciasta, a górna sera i pozostałych składników. Co więcej, elementy grzejne w elektrycznym piecu do wypiekania pizzy nagrzewają się niezwykle szybko – po ok. 10 minutach piec jest gotowy do pracy, a samo pieczenie pizzy zajmuje nie więcej niż 5 minut.

Kamień do pieczenia pizzy: sekret idealnego wypieku

Bez wątpienia dobrej jakości grzałki są niezwykle ważne, jednak sekretem idealnie wypieczonego ciasta jest ceramiczny kamień do pieczenia pizzy, który rozkłada równomiernie ciepło, utrzymuje bardzo wysoką temperaturę oraz pochłania wilgoć ciasta. Z pewnością każdy zauważy różnicę między pizzą z kamienia a pizzą przyrządzoną w piekarniku.

Dobry domowy piecyk do pizzy: jakie powinien posiadać akcesoria?

Wybierając domowy piec do pizzy warto zwrócić uwagę na dostępne akcesoria. Oczywiście deska obrotowa czy radełko do pizzy z pewnością się przydadzą przy podawaniu, jednak nie można zapomnieć o bardzo istotnym elemencie, jakim są łopatki, które umożliwią zdjęcie pizzy z rozgrzanego kamienia. Warto także zwrócić uwagę czy wybrany piec posiada wymienny kamień.

Szybka domowa pizza z pieca elektrycznego: czas pieczenia i temperatura w przenośnym piecyku elektrycznym

„Ile piec pizzę?” oraz „W jakiej temperaturze piec pizzę?” – to dwa niezwykle często zadawane pytanie. Piece w pizzeriach rozgrzewają się do temperatury 500 stopni. W przypadku elektrycznego pieca do pizzy prawda jest taka, że zarówno czas, jak też temperatura pieczenia dla każdej pizzy różni się w zależności od grubości ciasta oraz farszu. Dlatego też urządzenie do pieczenia pizzy Teesa posiada regulację obu parametrów. W każdym momencie można sprawdzić stopień wypieczenia, i w zależności od rezultatu dobrowolnie zmniejszać i zwiększać temperaturę w takcie pieczenia. Co ważne, nawet jeśli w domowym piecu do pizzy 500 stopni to temperatura nieosiągalna, to nie powinno stanowić to problemu – czas pieczenia po prostu trochę się wydłuży.

Jeśli szukasz przepisu na pizzę domową lub chcesz dowiedzieć się jak zrobić ciasto na pizzę jak z pizzerii, koniecznie sprawdź nasz poradnik!>>

Domowy piec do wypieku pizzy: czy warto kupić urządzenie do pieczenia pizzy? Ceny i opinie

Piecyk do pizzy to absolutny niezbędnik w domu każdego miłośnika włoskiej kuchni. Każdy, kto choć raz spróbuje wypieku z takiego urządzenia, będzie chciał mieć je na własność. W porównaniu do piekarników elektrycznych ceny domowych pieców do wypieku pizzy są wyższe – za najtańsze modele trzeba zapłacić ok. 400 zł. Przewagą pieców jest czas przygotowania. Pieczenie pizzy w piekarniku domowym przy temperaturze ok. 200-220 stopni trwa ok. 10-12 minut, natomiast w elektrycznym piecyku do pizzy trwa to znacznie krócej – maksymalnie 5 minut. Wśród poglądów na temat domowych pieców do pizzy powtarza się też opinia, że wypieki z tych urządzeń są lepsze w smaku – bardziej zbliżone do tych serwowanych w pizzzeriach. Wszystko za sprawą wykorzystanego po pieczenia kamienia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium