Suszarki do grzybów
Suszarki do grzybów, warzyw i owoców
Suszarka spożywcza to funkcjonalne urządzenie, z pomocą którego w niedługim czasie ususzymy grzyby, owoce oraz warzywa. Wykorzystanie do tego celu profesjonalnej suszarki do grzybów pozwoli nam zachować smak, aromat oraz wszystkie właściwości odżywcze produktów poddawanych suszeniu.
Gotowe przetwory i mrożonki to zazwyczaj produkty wysoko przetwarzane. Długotrwały proces obróbki żywności przyczynia się do utraty znacznej ilości substancji odżywczych. Prostym sposobem na przygotowanie zdrowych i smacznych przekąsek jest zakup praktycznej suszarki do grzybów, owoców i warzyw. Suszenie żywności przy pomocy specjalistycznych urządzeń jest niezwykle łatwe, przygotowane w ten sposób owoce są źródłem wielu cennych witamin i minerałów.
Suszarka spożywcza – wiele możliwości w Twojej kuchni
W dzisiejszych czasach stworzenie domowej suszarni nie stanowi już żadnego problemu. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w funkcjonalną suszarkę do żywności! Dostępne w naszej ofercie wysokiej jakości suszarki do żywności to modele o maksymalnej mocy 250 W, płynnej regulacji temperatury i pojemności do 5 kilogramów. Urządzenia wyposażone są aż w 5 przezroczystych sit, na których w równomierny sposób należy ułożyć żywność przeznaczoną do ususzenia. Funkcjonalność, kompaktowe wymiary oraz estetyczne wykończenie – to największe zalety prezentowanych suszarek spożywczych marki Teesa.
Jak działa suszarka do grzybów?
Suszarka do grzybów to urządzenie, w budowie którego pierwsze co przykuwa wzrok to sita z pokrywą, które są umieszczone na podstawie wyposażonej w wyświetlacz lub pokrętła służące do regulacji temperatury i czasu suszenia.
Ułożone w sitach grzyby lub owoce i warzywa poddawane są procesowi suszenia za pomocą ciepłego powietrza, które jest pompowane w przestrzeń suszarki od dna ku górze. Ciepłe powietrze przechodząc po kolei przez wszystkie sita w urządzeniu wpływa na ułożone w nich produkty. Po kilku godzinach masz gotowy do spożycia susz.
Jak suszyć grzyby w suszarce? - zobacz nasz poradnik >>
Co można suszyć w suszarce do grzybów?
W tym miejscu warto zacząć od tego, jak suszyć owoce, warzywa i grzyby w suszarce. Przede wszystkim do urządzenia wkładamy umyte, obrane i pokrojone w równe plastry owoce czy warzywa. W przypadku grzybów, nie trzeba ich myć ani moczyć, bo to wydłuży ich proces suszenia i może wpłynąć na smak. Zatem obieramy je tylko i wycieramy ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Suszarka do grzybów, warzyw i owoców posłuży Ci także do ususzenia pestek, orzechów, czy ziół. Przy pomocy tego urządzenia możesz także przygotować zdrowe warzywne chipsy dla dzieci.
Czy można suszyć owoce i warzywa?
Zastanawiasz się co możesz suszyć w suszarce? Nadaje się do tego większość warzyw jak np. marchew, seler, cebula, pomidory, pietruszka, koper włoski, papryka czy buraki. Jeśli chodzi o owoce do suszenia z całą pewnością jabłka, gruszki, śliwki, żurawiny banany, winogrona, wiśnie, agrest, a także ananas, pomarańcze czy morele.
Ważne jest, żeby dostosować temperaturę suszenia do rodzaju owocu lub warzywa. Prawidłowo wysuszone owoce, zachowują większość swoich składników odżywczych np., sole mineralne, białko, mikroelementy, błonnik, cukry, pektyny, a zbyt wysoka temperatura może niektóre z nich zniszczyć.
Zastanawiasz się jak przechowywać susz? Najlepsze do tego będą szczelne słoiki, albo woreczki foliowe zgrzane próżniowo. Warto pamiętać, że źle przechowywane wysuszone produkty mogą łatwo chłonąć wilgoć, przez co są bardziej podatne na pleśń.
Dlaczego warto sięgnąć po suszarkę do grzybów zamiast piekarnika?
Suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako dodatek do bigosu i sosów do mięs. Słodkie bakalie i suszone owoce to zdrowsza alternatywa dla czekoladowych batonów i chipsów. Mieszanki suszonych warzyw i suszona włoszczyzna okażą się rewelacyjnym dodatkiem do zup. Suszoną żywność można wykorzystać na wiele różnych sposobów i cieszyć się nią przez cały rok!
Dlatego jeśli zastanawiasz się, czy lepsza będzie suszarka do grzybów czy piekarnik, podpowiadamy – wybierz suszarkę. Dlaczego? Przede wszystkim suszenie wymaga stałej temperatury i prawidłowego obiegu powietrza, co w przypadku piekarnika może okazać się niemożliwe. Często grzyby czy owoce ułożone z tyłu piekarnika suszą się szybciej, niż te z przodu. Ważna jest także odpowiednia wentylacja, która wpływa wartości odżywcze produktów. W piekarniku jest ona słabsza, a co za tym idzie suszone produkty będą miały mniej składników odżywczych.