Jaki grill gazowy do 500, 1000, 1500 zł? Ranking 2022
Wiosna to idealny moment na relaks na świeżym powietrzu w ogrodzie z rodziną i przyjaciółmi. Doskonałym sposobem na spędzanie wolnego czasu jest wspólne grillowanie. Jeśli zatem przygotowujesz się do sezonu i zastanawiasz się jaki grill gazowy wybrać, polecamy nasz poradnik, w którym podpowiemy jak działa grill gazowy, jakie są możliwości i czy warto go kupić. Oferta gazowych grilli ogrodowych jest bardzo szeroka, dlatego przygotowaliśmy też ich ranking.
Jaki grill gazowy do 500, 1000, 1500 zł? Ranking 2022
Grill gazowy: co to jest i jak działa?Grill gazowy, a elektryczny lub węglowy: wady i zalety poszczególnych rozwiązań- Jaki grill gazowy kupić? Polecane grille gazowe: Ranking 2021
- Tani grill gazowy do 500zł - jaki wybrać?
- Dobry grill gazowy do 1000zł - jaki wybrać?
- Najlepszy grill gazowy do 1500zł - jaki wybrać?
- Jak prawidłowo grillować na grillu gazowym?
- Metody grillowania - bezpośrednie grillowanie na grillu gazowym
- Metody grillowania – pośrednie grillowanie na grillu gazowym
- Temperatura grilla gazowego – jaka do ryb, warzyw i karkówki
- Czyszczenie grilla gazowego
- Grill gazowy - dlaczego warto? Podsumowanie
Grill gazowy: co to jest i jak działa?
Grille gazowe zyskują coraz większą popularność. Jest to niewątpliwie efekt zalet, jakie niesie ze sobą posiadanie takiego grilla w ogrodzie, a należą do nich m.in. szybkie rozpalanie, łatwa obsługa oraz możliwość grillowania różnorodnych potraw.
Jeśli chodzi o grill gazowy, zasada działania opiera się na wykorzystaniu gazu z butli propan, butan lub LPG. Ukryte palniki emitujące płomień, nagrzewają elementy które rozgrzewają ruszt, dzięki czemu ułożone na nim dania są równomiernie opiekane.
Grill gazowy, a elektryczny lub węglowy: wady i zalety poszczególnych rozwiązań
Lubisz grillować i teraz zastanawiasz się jaki grill elektryczny czy gazowy, a może węglowy będzie dla Ciebie optymalnym wyborem. Zobacz ich zalety i wady.
Grill elektryczny do ogrodu – wady i zalety?
Grill elektryczny to niewielkie i dość tanie urządzenie, które do poprawnego działania potrzebuje dostępu do zasilania. Do jego uruchomienia nie potrzebujemy podpałek, węgla, ani butli z gazem, ponieważ ruszt nagrzewają wbudowane grzałki. Grill elektryczny to wszechstronne urządzenie, z którego można korzystać nie tylko latem w ogrodzenie, ale o każdej porze roku np. w kuchni. Posiada nieprzywieralną powłokę i jest łatwy w czyszczeniu. Można na nim przyrządzać warzywa, mięso i ryby bez dodatku tłuszczu.
Jeśli zdecydujesz się na zakup grilla elektrycznego, weź pod uwagę, że takie grillowanie musi być bezpieczne, zatem ukryj gniazdka i kable z zasięgu dzieci. Pamiętaj też, że moc urządzenia wpływa na zużycie energii elektrycznej, więc im będzie ona większa, tym grillowanie będzie Cię więcej kosztować. Jeśli cenisz sobie komfort pamiętaj, że kompaktowe wymiary grilla elektrycznego nie pozwolą Ci przyrządzić potraw dla większej grupy gości.
Grill gazowy a węglowy – porównanie rozwiązań.
Grillowanie na grillu węglowym, to swoisty rytuał. Przez to tę opcję wybiorą osoby, które z niezłomnymi pokładami cierpliwości czekają na jego rozpalenie, a następnie uwielbiają stać i pilnować, by dosypać węgla lub ugasić zbyt duże płomienie oraz ciągle sprawdzać, by potrawy się nie przypaliły.
W przypadku tego typu grilli istotny jest właściwy dobór opału. Choć zwolennicy grilli węglowych gloryfikują smak ulubionych steków z nutką spalonego drzewa np. z wiśni, to jednak na większości polskich podwórek spotkać można grille, do których dosypywany jest brykiet, a taka mieszanka może powodować emitowanie szkodliwych substancji. Warto też nadmienić, że grill węglowy to dość dymiąca konstrukcja, przez co spotkanie w ogrodzie w wietrzny dzień może nie należeć do przyjemności.
Z kolei grill gazowy w krótkim czasie po uruchomieniu jest gotowy do pracy i działa w oparciu o zasilane gazem planiki. Im jest ich więcej, tym lepiej, ponieważ po pierwsze dysponujemy wówczas większą powierzchnią do przygotowywania potraw, a po drugie z każdym palnikiem zwiększa się moc urządzenia. Większa moc to wyższa temperatura, a tym samym możliwość przyrządzania różnorodnych potraw. Podczas grillowania na grillu gazowym ułożone na ruszcie jedzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem, ponieważ przykryty jest blaszką, zwaną aromatyzerem, na którą spływa tłuszcz i soki z przygotowywanych potraw. Przewagą grilla gazowego nad grillem węglowym jest możliwość regulacji temperatury poszczególnych palników, dzięki czemu przygotowywane przez Ciebie potrawy nie przypalą się. Dodatkowo na pokrywie umieszczony jest termometr, który pozwala na stałą kontrolę temperatury.
Grill gazowy czy węglowy - opinie, fakty i mity >>
Grill gazowy czy węglowy – koszty
Biorąc pod uwagę częste grillowanie warto przyjrzeć się jakie są koszty używania grilla gazowego, a jakie węglowego. Grille gazowe są droższe, niż ich węglowe odpowiedniki. Cena prostych modeli rozpoczyna się od 350-400 zł, a największy wybór z rozszerzoną funkcjonalnością zaczyna się od 1000 zł w górę, podczas gdy ceny tradycyjnych grilli wynoszą od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.
Z kolei biorąc pod uwagę koszt użytkowania tych urządzeń sytuacja się odwraca. Opakowanie węgla wystarcza zwykle na jedno spotkanie w gronie kilku osób. Jest to koszt ok. 8 zł i należy do niego doliczyć także koszty podpałki. W przypadku grilli gazowych najczęściej zasilane są butlą gazową 11 kg, która kosztuje ok. 50 zł. Taka butla starcza jednak nie na raz, a na cały sezon grillowania. To pokazuje, że koszty eksploatacji grilla gazowego są zdecydowanie niższe, niż w przypadku grilla węglowego.
Jeśli więc nie wyobrażasz sobie spotkań w ogrodzie bez grillowania i planujesz zakup grilla, który posłuży wiele lat, może się okazać, że drogi w momencie zakupu grill gazowy w finalnym rozrachunku okaże się tańszy, jeśli uwzględnimy całkowite koszty użytkowania.
Na co zwrócić uwagę wybierając domowy grill gazowy: najważniejsze parametry
Zastanawiasz się na co zwrócić uwagę wybierając grill gazowy? Przede wszystkim warto przeanalizować wykonanie. Grille gazowe Teesa zostały wykonane z wysokiej jakości materiałów, co daje pewność, że wybrane urządzenie będzie służyło przez długi czas.
Liczba palników
W zależności od modelu pod rusztem skrywa się od 2 do 5 palników ze stali nierdzewnej. Warto też wybrać grill gazowy z blatami roboczymi, które dają przestrzeń do przygotowywania ulubionych potraw. W wybranych modelach, w jednym z takich blatów, skrywa się też dodatkowy palnik, co jest dużym udogodnieniem, jeśli zechcesz przygotować sos do serwowanych dań czy zagotować wodę na herbatę.
Jaki ruszt do grilla gazowego?
Nie mniej ważną kwestią będzie to jaki ruszt w grillu gazowym został zastosowany? Im jest on cięższy tym lepiej, ponieważ wówczas dłużej utrzymuje ciepło. Ważne też, by żeberka nie były zbytnio od siebie oddalone, dzięki czemu wyeliminujemy przypadek wpadnięcia małych kawałków mięsa lub warzyw pod ruszt.
Natomiast jeśli chodzi o materiał, z którego jest wykonany, najczęściej do wyboru mamy żeliwo lub stal nierdzewną. Żeliwo i stal zapobiegają utracie ciepła i pozwalają uniknąć nadmiernego zużycia gazu. Żeliwny ruszt daje większą moc i pozwoli szybko przygotować mięso. Z kolei ruszty ze stali nierdzewne mogą być bardziej odporne. W grillach gazowych Teesa zastosowano gładką, żeliwną płytę, która będzie idealna do grillowania ryb i owoców morza, a także ruszt do podgrzewania.
Nie mniej ważne są aromatyzery, czyli pofalowane blaszki między rusztem, a palnikami. Ich zadaniem jest ochrona palników, równomierne rozprowadzanie ciepła i odparowywanie skupywanych soków i tłuszczów do potrawy, dzięki czemu nadają jej odpowiedni smak. Z tego właśnie powodu aromatyzery powinny zajmować jak największą przestrzeń pod rusztem.
Jaki gaz do grilla?
Każdy grill gazowy z butlą, powinien stać w osłoniętym od wiatru i promieni słonecznych miejscu. Taki grill, ze względu na nowoczesny, elegancki design, z pewnością będzie ozdobą każdego ogrodu. Jak już wspomnieliśmy, aby prawidłowo działał, powinniśmy podłączyć do niego butlę 11 kg z mieszanką gazów propan-butan lub czystym propanem, którą można kupić na większości stacji benzynowych. Butla do grilla gazowego musi być podłączona za pomocą dodatkowych akcesoriów jak wąż i reduktor 37 mBar, który dostępny jest np. w sklepie Teesa.
Jaki grill gazowy kupić? Polecane grille gazowe: Ranking 2022
Wybierając grill gazowy, z pewnością zetkniesz się z różnorodnym zakresem cenowym. Ceny są uzależnione od ilości palników, mocy, rodzaju rusztu czy funkcjonalności. Warto więc rozważyć potrzeby i przejrzeć oferty. Wyszukując w Internecie hasło grill gazowy, ranking 2022 wskaże Ci wiele ciekawych produktów, wśród których nie może zabraknąć produktów marki Teesa! Są to polecane grille gazowe, które znalazły już szeroki grono odbiorców. Zatem sprawdź nasze modele w poszczególnych przedziałach cenowych.
Tani grill gazowy do 500zł - jaki wybrać?
Jeśli interesuje Cię dobry grill gazowy do 500 zł, możesz liczyć na model 2 palnikowy np. BBQ 2000 wyposażony w żelazny ruszt emaliowany porcelaną, która zapewnia optymalną akumulację ciepła i bardzo długo je oddaje. Każdy palnik posiada niezależną, bezstopniową regulację, pozwalającą na dostosowanie odpowiedniej ilości gazu podczas grillowania. Jest to kompaktowa konstrukcja, która z pewnością wystarczy do okazjonalnych spotkań rodzinnych. Pojemny ruszt oraz dwie półki boczne, umożliwiają komfortowe i szybkie przyrządzanie potraw.
Inną ciekawą propozycją, do która nieznacznie przekracza budżet jest model Tessa BBQ 1000. Jest to kompaktowa grill wyposażony w jeden palnik. Jednak jego najważniejszą zaletą jest mobilność. Jest to nie tylko grill gazowy na kółkach, które ułatwiają transport, ale także posiada on składaną konstrukcję, dzięki czemu można go złożyć i zapakować do bagażnika, by cieszyć się grillowanymi rarytasami na campingu czy pikniku za miastem.
Zobacz tani i dobry grill gazowy w ofercie Teesa >>
Dobry grill gazowy do 1000zł - jaki wybrać?
Grill gazowy do 1000 zł, np. Teesa BBQ 3000 Master posiada już 3 palniki ze stali nierdzewnej o łącznej mocy 10,8 kW, które wyposażone są dodatkowo w automatyczny zapalnik i niezależną regulację temperatury.
Posiadając dobry grill gazowy do 1000 zł możesz też liczyć na komfort w czasie przygotowywania potraw. Takie urządzenia często wyposażone są blat roboczy, który pozwoli przygotowywać kolejne potrawy na bieżąco, bez konieczności biegania do kuchni, by pokroić warzywa, czy przygotować mięso. W grillu BB 3000 Master zastosowano także praktyczne haczyki, na których można zawiesić potrzebne akcesoria oraz otwieracz do butelek! Warto też wspomnieć o szafce, dzięki której zachowasz porządek wokół miejsca pracy.
Znajdź dobry grill gazowy do 1000 zł >>
Najlepszy grill gazowy do 1500zł - jaki wybrać?
Interesuje Cię grill gazowy do 1500 zł? W tej cenie otrzymasz 4-palnikowy grill gazowy o mocy o łącznej mocy 14,4 kW orz dodatkowym palnikiem o mocy 3 kW schowanym w blacie roboczym, który pozwoli Ci np. przygotować sos do grillowanych potraw. Dodatkowo w tym przedziale cenowym kupisz grill z dużym, rusztem żeliwnym i szeregiem dodatkowych udogodnień, np. półkami bocznymi czy rusztem do podgrzewania.
Jak prawidłowo grillować na grillu gazowym?
Grill gazowy już cieszy oko w ogrodzie, goście także otrzymali już zaproszenie na małe przyjęcie, a w Twojej głowie pojawiają się kolejne pytania, a wśród nich najważniejsze – jakie są zasady i w jakiej temperaturze grillować na grillu gazowym? Grill gazowy pozwala na przygotowanie kilku dań, wykorzystując różne metody, w tym samym czasie. Warto wcześniej zapoznać się z nimi, by zaskoczyć gości prawdziwą ucztą.
Metody grillowania - bezpośrednie grillowanie na grillu gazowym
Pierwszą i najbardziej popularną z metod jest grillowanie bezpośrednie na grillu gazowym. Polega ona na przyrządzaniu potraw bezpośrednio na ruszcie, nad płomieniem palnika. Bezpośrednia metoda grillowania stosowana jest, gdy potrawy wymagają mniej niż 20-25 minut grillowania. Jest to idealny sposób na do grillowania, steków, karkówki, szaszłyków, kotletów na burgery, kawałków kurczaka oraz warzyw i owoców.
Zasady grillowania na grillu gazowym metodą bezpośrednią:
1. Wyczyść grill.
2. Rozgrzej grill przez ok. 10 min. z pokrętłami ustawionymi na maksymalną moc.
3. Rozsmaruj olej roślinny silikonowym pędzelkiem na ruszcie, by jedzenie do niego nie przywierało.
4. Zadbaj, by temperatura grillowania na grillu gazowym była dostosowana do potrawy
5. Umieść na ruszcie przyrządzony stek, mięso lub czy warzywa.
Metody grillowania – pośrednie grillowanie na grillu gazowym
Drugą metodą grillowania na grillu gazowym jest sposób pośredni. Jest on odpowiedni do przygotowywania potraw, które wymagają więcej niż 20 minut grillowania lub są za delikatne na zastosowanie metody bezpośredniej. W tym sposobie grillowania potrawy nie są grillowane bezpośrednio nad źródłem ciepła, tylko poprzez krążące w grillu gorące powietrze, które odbija się od pokrywy i otacza mięso ze wszystkich stron równomiernie je podgrzewając. Metoda pośrednia często porównywana jest do gotowania lub pieczenia z termopbiegiem. Tłuszcz i soki z mięsa zbierają się w brytfannie dzięki czemu mogą, być wykorzystane do przyrządzenia sosu. Metoda pośrednia to idealny sposób do grillowania: ryb, żeberek, dużych kawałków mięsa oraz warzyw zawiniętych w folię aluminiową, a także wszystkich potraw, które muszą być grillowane powoli i równomiernie.
Zasady grillowania na grillu gazowym metodą pośrednią:
1. Należy umieścić brytfannę na aromatyzerze i wlać do niej wodę lub np. wino i w trakcie grillowania uzupełniaj tę zawartość.
2. Włóż ruszt.
3. Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na największą moc przez 10 minut, a następnie zmniejsz ustawienia.
4. Rozsmaruj olej roślinny silikonowym pędzelkiem na ruszcie, by jedzenie do niego nie przywierało.
5. Umieść mięso lub warzywa na ruszcie, bezpośrednio nad brytfanną.
Temperatura grilla gazowego – jaka do ryb, warzyw i karkówki
RYBY - kawałki o grubości ok. 3 cm grillujemy w temperaturze 180 stopni, w czasie od 3 do 5 minut z każdej strony. Z kolei całą rybę trzymamy na ruszcie dłużej, piekąc ją 20 minut z każdej strony.
KARKÓWKA – grillujemy w temperaturze ok. 230°C z zamkniętą pokrywą przez 8 minut, przekręcając ją na drugą stronę w połowie czasu.
WARZYWA na grillu gazowym pieczemy w temperaturze ok. 190°C układając je na specjalnej tacce aluminiowej lub bezpośrednio na ruszcie. Grillując warzywa warto pilnować je ze szczególną uwagą, bo łatwo mogą się przypalić. Czas grillowania warzyw miękkich to ok. 4 minuty, a twardych ok. 10 minut.
BURGERY, a właściwie kotlety z grilla do burgerów powinny mieć ok. 2,5 cm grubości i smażymy je w średniej temperaturze ok. 4-6 minut z każdej strony.
Czyszczenie grilla gazowego
Uczta wypadła wspaniale, goście zadowoleni już dawno poszli do domu, a Ty zastanawiasz się jak i czym wyczyścić grilla? Warto pamiętać, że tylko regularne mycie grilla gazowego pozwoli zachować jego estetykę i zapewni długotrwałe optymalne działanie.
Pierwszym etapem czyszczenia grilla gazowego jest jego wypalenie. Najlepiej zrobić to zaraz po zakończeniu grillowania przez ok. 15 minut i w temperaturze ok. 300°C. To pozwoli całkowicie pozbyć się resztek żywności. Po tym jak grill ostygnie, należy wyczyścić go z nagromadzonego tłuszczu, za pomocą wilgotnej ściereczki z łagodnym detergentem.
Do mycia powierzchni zewnętrznej grilla gazowego należy stosować łagodny detergent lub roztwór wody i sody oczyszczonej. Na uporczywe plamy można użyć też proszku czyszczącego, jednak należy zwrócić uwagę, by nie miał właściwości ściernych. Z kolei zwęglony tłuszcz, który zgromadził się na wewnętrznej stronie pokrywy grilla, należy usunąć za pomocą roztworu gorącej wody z płynnym mydłem. Podobnie możemy umyć wnętrze misy grilla, uprzednio czyszcząc ją z resztek jedzenia za pomocą szczoteczki, skrobaka lub ściereczki do czyszczenia. Jeśli natomiast zastanawiasz się czym wyczyścić ruszt grilla gazowego, to również z pomocą przychodzi ciepła woda z mydłem lub proszek czyszczący.
Mycie palników ogrodowego grilla gazowego wymaga większej uwagi. Najpierw należy zamknąć zawór butli i odłączyć ją od grilla, a następnie zdjąć ruszt i osłony palników. Palniki można czyścić za pomocą miękkiej szczoteczki lub sprężonego powietrza, a następnie przetrzeć ściereczką. Jeśli zauważysz, że jakieś części palnika są zapchane, należy oczyścić je za pomocą cienkiego, długiego przyrządu (np. spinacza).
Grill gazowy - dlaczego warto? Podsumowanie
W naszym poradniku przybliżyliśmy wszelkie aspekty grillowania na grillu gazowym z wadami i zaletami. Dlaczego zatem warto wybrać grill z oferty marki Teesa. Przede wszystkim posiadamy duże doświadczenie na rynku urządzeń AGD, ze wsparciem autoryzowanego serwisu. Co ważne nasze produkty mają doskonały stosunek jakości do ceny. Zatem wybierając grill gazowy Teesa opinie zadowolonych klientów powinny być dla Ciebie największą rekomendacją.