Domowy piec do pizzy – jak upiec pizzę jak z pizzerii w niespełna 5 minut?
Pizza to chyba jedna z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych przekąsek. Bo kto nie lubi pizzy – zwłaszcza takiej, która smakuje jak ta przygotowana we włoskiej pizzerii. Jej sekret tkwi w lekkim, cienkim i chrupiącym cieście! Jeśli chcesz się dowiedzieć jak zrobić pizzę domowej roboty oraz poznać szybki przepis na pizzę polecamy nasz poradnik!
Przejdź do sekcji artykułu:
- Przepis na szybkie ciasto na pizzę
- Temperatura pieczenia pizzy - ile piec pizzę?
- Domowy piec do pizzy – działanie
Przepis na szybkie ciasto na pizzę
O tym, że to Włosi są mistrzami w przygotowywaniu doskonałej pizzy nie trzeba nikogo przekonywać. Oni jako pierwsi przygotowali idealny przepis na ciasto z prostych, tradycyjnych składników jak mąka pszenna, woda, sól i drożdże.
Mąka do pizzy
Jednym z najważniejszych składników dobrej domowej pizzy jest mąka. Do przygotowania ciasta do pizzy najlepiej użyć specjalnej odmiany mąki, bo to ona decyduje o jakości ciasta. Mąka do pizzy powinna być bogata w gluten, który wpływa na sprężystość i elastyczność ciasta.
Najpopularniejsze typy mąki do pizzy to: mąka tortowej typ 450, z której możemy uzyskać pizzę na cienkim i miękkim spodzie oraz mąki pszennej typ 550, z której można wypiec cienkie i kruche ciasto. Jednak najsmaczniejszą pizzę jak z włoskiej pizzerii można uzyskać stosując mąkę typu 00. Można ja poznać po intensywnie białym kolorze i wysokim stopniu zmielenia.
Szybki przepis na ciasto do pizzy
Jeśli myślisz, że pizza domowa jest czasochłonna i skomplikowana i nie smakuje jak woski oryginał, przekonamy Cię, że może być inaczej ;) Poznaj nasz sprawdzony i szybki przepis na włoską pizzę.
Składniki:
25 g drożdży,
250 g mąki do pizzy,
1 szklanka ciepłej wody,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłej wody, dodaj sól i cukier – porządnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie połącz tę mieszankę z mąką oraz pozostałą ilością wody i całość wymieszaj. Gdy masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia, możesz zacząć ją wyrabiać ręcznie, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta.
Ten przepis pokazuje, że pizza domowej roboty nie musi być czasochłonna. W niespełna pół godziny masz już gotowe ciasto. Podziel je na trzy części – to pozwoli uzyskać aż trzy pyszne pizze. Teraz wystarczy dodać ulubione składniki.
Pizza capriciosa – przepis
Najbardziej popularne włoskie pizze to magherita oraz capriciosa. W tym poradniku podpowiemy, jak przygotować pizzę z szynką i pieczarkami, czyli capriciosę oraz bardzo smaczną i popularną pizzę z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami.
Capriciosa - składniki:
Sos pomidorowy,
150 g tartej mozzarelli,
100 g szynki,
ok. 10 pieczarek,
Przyprawy - bazylia, oregano.
Rozwałkuj jeden kawałek ciasta do średnicy ok 30 cm. Posmaruj sosem pomidorowym i dodaj przyprawy, całość posyp serem mozzarella. Następnie dodaj plastry szynki i pieczarki. Za chwilę Twoja pizza będzie gotowa!
Pizza z szynką parmeńską - składniki:
Sos pomidorowy,
150 g tartej mozzarelli,
5 plasterków szynki parmeńskiej,
dwie garście rukoli i pomidorki koktajlowe.
Podobnie jak wyżej, musisz rozwałkować kolejny kawałek ciasta do średnicy ok. 30 cm. Posmaruj go sosem pomidorowym, posyp serem mozzarella i połóż plastry szynki. Po upieczeniu dodaj rukolę i pokrojone pomidorki.
Temperatura pieczenia pizzy - ile piec pizzę?
Wbrew pozorom odpowiednia temperatura jest bardzo ważna w czasie pieczenia pizzy, bo wpływa na jakość ciasta. Zatem w jakiej temperaturze piec pizzę? Odpowiadając na to pytanie warto pamiętać o kilku ważnych aspektach. Przede wszystkim pizzę władamy do nagrzanego piekarnika lub pieca i ustawiamy maksymalną temperaturę. Im temperatura pieczenia jest wyższa, tym lepiej. Piece w pizzeriach osiągają 500 stopni, z kolei domowy piekarnik maks. 250 stopni. Domowy piec do pizzy Teesa pozwala piec w maksymalnej temperaturze osiągającej 400 stopni. Równie istotne co temperatura, jest to jak długo należy piec pizzę. Pieczenie pizzy w piekarniku domowym przy temperaturze ok. 200-220 stopni powinno trwać ok. 10-12 minut. W elektrycznym piecyku do pizzy trwa to znacznie krócej – maksymalnie 5 minut. Oczywiście proces pieczenia warto kontrolować, bo jeśli za bardzo go skrócimy pizza może być niedopieczona, z kolei jeśli będziemy zwlekać zbyt długo – ciasto może być podpalone i twarde. Odpowiednia temperatura i czas pieczenia sprawia, że ciasto będzie chrupiące na zewnątrz oraz miękkie środku. Perfetto!
Domowy piec do pizzy – działanie
Sekretem doskonałej pizzy, jak z włoskiej pizzerii jest cienki, jest dobrze wypieczony i chrupiący spód. Teraz taką pizzę dla całej rodziny możesz przygotować samodzielnie w domu i to w dosłownie kilka chwil. Pomocne będzie urządzenie do pieczenia pizzy Teesa Supreme
Piec domowy o mocy 1200 W posiada dwie grzałki i ceramiczny kamień, który równomiernie rozkłada ciepło i pochłania wilgoć ciasta. Dolny element grzejny wpływa na doskonałe i równomiernie wypiekanie ciasta, a górny sera i pozostałych składników. Pieczenie w piecyku do pizzy zajmuje dosłownie 5 minut.
Wymiary pieca – ile miejsca zajmuje w kuchni?
Jeśli pizza to stały element Twojego menu, domowy piec do pizzy powinien zająć kluczowe miejsce w Twojej kuchni. Jego nieduża waga, ok. 5 kg oraz wymiary 350x370x165 mm sprawiają, że spokojnie zmieści się na blacie roboczym, a Ty będziesz mieć jeszcze sporo miejsca na przygotowanie swojej ulubionej włoskiej pizzy.
Jak zrobić domową pizzę w piecu?
Elektryczny piec do pizzy jest bardzo łatwy w obsłudze. Przed rozpoczęciem korzystania z urządzenia, należy je rozgrzać przez około 10 minut z zamkniętą pokrywą. Gdy Twoja pizza jest już przygotowana, ostrożnie za pomocą dwóch szpatułek ułóż ją na rozgrzanym kamieniu. Następnie ustaw timer na ok. 3-4 minuty i poczekaj. Czas pieczenia dla każdej pizzy różni się w zależności od grubości ciasta oraz dodatków, dlatego co jakiś czas warto sprawdzać stopień wypieczenia ciasta. Pokrywa pieca wyposażona jest w dwa nienagrzewające się uchwyty, zatem będzie to łatwe i bezpieczne. Pamiętaj, że jeśli pizza wypieka się zbyt szybko należy zmniejszyć temperaturę, a jeśli zbyt wolno, warto ja zwiększyć.
Gdy pizza jest gotowa, należy wyjąć ją z pieca za pomocą łopatek i pozostawić pokrywę otwartą na kilka minut do momentu, aż lampka gotowości do pracy się zaświeci ponownie. Wówczas urządzenie jest gotowe, by upiec kolejną pizzę.