Sokowirówka czy wyciskarka?
Sprawdź podstawowe różnice
Podjęłaś decyzję o zdrowym odżywianiu? Jeśli tak, to w Twojej diecie nie może zabraknąć pełnego witamin, świeżo wyciskanego soku z owoców oraz warzyw! By uzupełnić codzienne menu o ten zdrowy rarytas – potrzebny Ci będzie odpowiedni sprzęt: tradycyjna sokowirówka lub coraz bardziej popularna wyciskarka do soków. Czy wiesz, na czym polega różnica pomiędzy tymi urządzeniami? Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, który sprzęt sprosta Twoim oczekiwaniom!
Wyciskarka wolnoobrotowa
Choć wolnoobrotowa wyciskarka do soków kojarzy się z popularną wyciskarką do cytrusów – nie należy mylić obydwu urządzeń. To pierwsze z powodzeniem wykorzystasz nie tylko do pomarańczy czy grejpfrutów, ale do większości warzyw i owoców, a nawet warzyw liściowych (takich jak sałata czy szpinak) czy kiełków. W porównaniu z klasyczną sokowirówką – wyciskarka do soków posiada odmienną budowę, inną zasadę działania i co za tym idzie dużo większą wydajność.Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa?
W przypadku wyciskarki wolnoobrotowej technologia pozyskiwania soku opiera się na stopniowym i bardzo dokładnym odciskaniu soku z warzyw i owoców przy niewielkich obrotach (około 80 – 100 obrotów na minutę). Wałek ślimakowy nie rozcina, lecz miażdży surowiec, by następnie odcisnąć rozdrobiony miąższ na sitku. Sok uzyskany w taki sposób jest nieco bardziej mętny, ale zawiera prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.Zalety i wady wyciskarki wolnoobrotowej
Podstawową zaletą wyciskarki wolnoobrotowej jest ilość i jakość wyciskanego soku. Wolne obroty wałka ślimakowego sprawiają, że nie wytwarza się wysoka temperatura, która wytraca z soku wartościowe składniki odżywcze. Sok z wyciskarki jest bogatszy w składniki mineralne, witaminy i aktywne enzymy. Można go przechowywać w lodówce aż do 72 godzin, jest dużo smaczniejszy i bardziej różnorodny, ponieważ wyciskarka wolnoobrotowa umożliwia pozyskanie soku z wielu różnorodnych warzyw i owoców. Wyciskarka wolnoobrotowa wyróżnia się dodatkowo cichą pracą, dzięki czemu można z niej korzystać bez obaw, że zakłóci spokój innych domowników. Do niewątpliwych minusów wyciskarek wolnoobrotowych należą: wyższa cena, dłuższy czas wyciskania soku i bardziej skomplikowane czyszczenie.Sokowirówka
Sokowirówka to tradycyjne urządzenie służące do pozyskiwania soku z owoców i warzyw. Choć doczekała się silnej konkurentki w postaci wolnoobrotowej wyciskarki – w dalszym ciągu jest jednym z najczęściej wybieranych sprzętów kuchennych. To urządzenie łatwo dostępne i stosunkowo tanie – odpowiednie dla osób rozpoczynających swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem.Jak działa sokowirówka?
Podstawą działania klasycznej sokowirówki jest sito – wirujące z bardzo dużą prędkością (nawet do 1200 obrotów na minutę). Wrzucone produkty są dokładnie rozdrabniane – do momentu aż utworzą półpłynną masę. Masa dociskana jest do ścianek sita, a zawarty w niej sok odprowadzany jest do podstawionego naczynia. Tak uzyskany sok jest bardziej klarowny, ulega rozwarstwieniu, a na jego powierzchni osadza się charakterystyczna pianka.Zalety i wady sokowirówki
Główną przewagą sokowirówki nad wyciskarką jest niższa cena, co czyni ją urządzeniem na każdą kieszeń. Dużym plusem jest również szybkie tempo pracy, które pozwala uzyskać porcję soku w zaledwie kilkadziesiąt sekund, jak również łatwość demontażu i czyszczenia.Warto natomiast zauważyć, że sok produkowany przez sokowirówkę ulega silnemu napowietrzeniu, co oznacza, że zawiera mniej wartości odżywczych, a okres jego przydatności do spożycia jest bardzo krótki.