
Koniec z marnowaniem żywności – Less Waste w 5 krokach
Zgodnie z wynikami ostatnio przeprowadzonych badań statystyczny Polak marnuje miesięcznie ok. 20 kg żywności. Jak łatwo można obliczyć – w ciągu roku każdy z nas wyrzuca do kosza 240 kg jedzenia. Ciesząca się coraz większą popularnością filozofia „less waste” w wolnym tłumaczeniu oznacza „mniej odpadów”, „mniej marnowania”, odnosi się do naszego stylu życia i zachęca do zmiany złych nawyków, czego efektem jest zmniejszenie ilości generowanych odpadów, a tym samym zanieczyszczeń środowiska. Poniżej znajdziesz proste sposoby, dzięki którym uporasz się z problemem marnowania żywności, skorzystaj z nich i zacznij żyć w stylu less waste!
1. Dokładnie planuj swoje cotygodniowe zakupy
Jeżeli każdego dnia wracając z pracy, wstępujesz do supermarketu po drobne zakupy to najwyższa pora to zmienić. Najczęstszą przyczyną wyrzucania dużych ilości jedzenia do kosza jest dokonywanie zbyt częstych i nieprzemyślanych zakupów. Sporządzając tygodniowe menu, łatwiej nam będzie przygotować listę zakupów. Udając się raz w tygodniu na większe zakupy możemy być spokojni o to, czy przypadkiem nie zakupimy czegoś zupełnie niepotrzebnego.
2. Samodzielnie susz dary natury
Suszone owoce, warzywa i grzyby – te najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do przygotowywanych potraw. Produkty dostępne na sklepowych półkach odstraszają nie tylko ceną, ale także swoim opakowaniem – bowiem w większości znajdują się one w plastikowych torebkach, co negatywnie wpływa na ich walory smakowe i odżywcze. Decydując się na zakup funkcjonalnej suszarki do żywności bez najmniejszego problemu samodzielnie ususzymy grzyby i nie tylko. Tego typu urządzenie doskonale sprawdzi się także jako suszarka do owoców i warzyw. Suszarki do grzybów pozwolą nam przygotować zdrowe, smaczne i ekologiczne dodatki do potraw i zup oraz słodkie przekąski.
3. Kup dzbanek filtrujący wodę
Plastikowe butelki są jednym z najczęściej generowanych odpadów w gospodarstwach domowych. Prostym sposobem na znaczne zmniejszenie ilości plastikowych odpadów jest zakup dzbanka z filtrem, którego głównym zadaniem jest dodatkowe uzdatnianie wody płynącej z kranu. Dzbanek filtrujący to oszczędność nie tylko czasu straconego na zakupy, ale i pieniędzy wydanych na kolejną butelkę czy energii potrzebnej do przegotowania wody!
4. Rób domowe soki
Ręcznie robione domowe soki to o wiele zdrowsza alternatywa dla soków w kartonach. Wbrew pozorom przygotowanie zdrowego i smacznego soku owocowego lub warzywnego nie jest tak trudnym zadaniem, jakby mogło się nam wydawać. Wystarczy tylko, że zaopatrzymy się w jedno z profesjonalnych urządzeń do robienia domowych soków. Wolnoobrotowa wyciskarka do soków to niezwykle funkcjonalne i energooszczędne urządzenie, dzięki któremu przygotujemy dużą ilość zdrowych owocowo-warzywnych soków, a z pozostałego miąższu np. domową maseczkę na twarz. Sokowirówka to tańsza alternatywa dla wyciskarki, z której pomocą wyciśniemy sok ze wszystkich twardych warzyw i owoców, niestety urządzenia te nie radzą sobie z warzywami liściowymi i leśnymi owocami. Sokowirówka czy wyciskarka – co będzie lepsze? Odpowiedź na to pytanie powinna zostać uzależniona od naszych indywidualnych potrzeb i oczekiwań co do nowego kuchennego sprzętu.
5. Nie gotuj na zapas!
Najwięcej jedzenia marnujemy wtedy, kiedy przygotujemy go za dużo. Chodzi tutaj oczywiście o dzienne posiłki. Waga kuchenna to niezwykle praktyczne urządzenie, które przydaje się nie tylko w trakcie pieczenia domowych ciast, ale także podczas przygotowywania obiadu lub kolacji. Korzystając z wagi spożywczej łatwiej nam będzie przyrządzić odpowiednią ilość pełnowartościowego posiłku.
Życie w zgodzie z filozofią „less waste” nie jest trudne, wystarczy tylko przestrzegać kilku podstawowych zasad, które przyczynią się do zmniejszenia ilości wyrzucanego na co dzień jedzenia, a tym samym pozwolą nam lepiej zadbać o środowisko naturalne i domowe finanse.
